Telefoon

06-24 88 22 66

Email

info@attendermassage.nl

Wat is artrose

Artrose is een slijtage van het kraakbeen in de gewrichten of gewrichtsslijtage zelf. Maar bij artrose kan er ook sprake zijn van een ontsteking , als gevolg van een schade. De kraakbeenslijtage, in het ergste geval bot-op-bot contact geeft samen met de ontsteking de bekende pijnklachten, zwelling en stijfheid. Het kraakbeen zelf is niet gevoelig. Kraakbeen bevat naast chondrocyten (cellen die kraakbeen maken en onderhouden) geen andere cellen. Botten en synovia (gewrichtsslijmvliezen) bevatten wel zenuwcellen en daarom kunnen je hersenen wel pijn signaleren. De vrijgekomen ontstekingsfactoren stimuleren kraakbeenafbraak en nieuwe ontstekingsreacties, en kunnen soms ook via de circulatie in andere gewrichten ontstekingen en vervolgens artrose veroorzaken.

Welke symptomen kan je bij artrose hebben

  • Pijn; mensen met beginnende slijtage ervaren een pijn en gevoeligheid. Je kan een scherpe pijn voelen op het moment dat je het gewricht in een bepaalde richting beweegt. Gevoeligheid is wanneer je druk uitoefent op het gewricht. Vergevorderde slijtage geeft dagelijks een diepe pijn.
  • Stijfheid; bij beginnende artrose is het normaal dat het gewricht stijf aanvoelt als je wakker wordt. (startpijn) Meestal gaat dit over wanneer je wat lichte oefeningen doet.
  • Minder flexibel; door de pijn en stijfheid neemt de flexibiliteit af. Mensen kunnen bv hun knie of elleboog niet meer buigen of strekken. Oefen dagelijks de getroffen gewrichten om dit zoveel mogelijk te beperken.
  • Luidruchtige gewrichten; bij slijtage kunnen de gewrichten tijdens het bewegen schurende, knarsende of krakende geluiden maken. Dat komt omdat het oppervlak onregelmatig is geworden.
  • Pijn als je niet beweegt; naarmate slijtageproces vordert kunnen de gewrichten ook pijn doen als je rustig op de bank voor de TV zit. (rustpijn)De gewrichten worden stijver en stijver.
  • Afname stabiliteit; het bewegingsbereik neemt steeds verder af. Daardoor verzwakken de spieren en wordt het gewricht minder stabiel. Blijf spierversterkende oefeningen doen en blijf in beweging. Een half uur per dag wandelen, zwemmen, fietsen houdt de gewrichten soepel en vermindert de pijn.
  • Misvormde gewrichten; op de plekken waar het kraakbeen is afgesleten kan extra botvorming ontstaan. Dit is het meest zichtbaar bij artrose in de vingers.
  • Rugpijn; ook in de wervelkolom kan artrose ontstaan. Als de tussenwervelschijven zijn beschadigd veroorzaken deze milde pijn en stijfheid. Wanneer de slijtage in de nek of onderrug optreedt kunnen de klachten ernstiger zijn. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, pijn en zwakte in armen of benen. Botsporen die de plaats van het afgesleten kraakbeenweefsel innemen gaan op de zenuwen drukken . Dit veroorzaakt deze klachten.
  • Gewrichten op slot; tijdens het slijtageproces laten steeds kleine kraakbeenschilfertjes los. Soms kan het gebeuren dat er een groter stukje afbreekt. Dat gaat vervolgens zwerven door het gewricht. Hierdoor kan het gewricht plotseling op slot raken zodat je het niet meer kunt buigen of strekken.
  • Warme gewrichten; warme en gezwollen gewrichten wijzen op ontstekingen door artrose. Aan het afgesleten kraakbeen kan je weinig doen, wat eenmaal weg is groeit niet meer terug. Je kan wel de ontstekingverschijnselen bestrijden. Ontstekingen versnellen het slijtageproces. Bij beginnende ontstekingen kan je Paracetamol nemen. De arts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Je kan zelf ook voor een natuurlijke ontstekingsremmer gaan door Groeilipmossel, curcumine of zwarte bes blad te nemen.

Oefeningen

Welke oefeningen kan ik doen om artrose te vertragen. Zie hieronder een filmpje op YouTube. Bij 1.08 minuut beginnen de oefeningen. https://youtu.be/FBqxjYvnUI8

Elektrische impulsen laten kraakbeen teruggroeien

Zoals al eerder gezegd kan kraakbeen niet teruggroeien omdat het geen andere cellen bevat dan kraakbeencellen. Het bezorgt wetenschappers nog steeds hoofdbrekens. Amerikaanse bio-engineers zijn echter een stap dichter bij de oplossing.

Bio-ingenieurs van de Universiteit van Connecticut hebben met behulp van elektrische impulsen beschaduigd kraakbeen in de knie van een konijn hersteld. Dit is een veelbelovende stap naar een toekomstige behandeling van artrose bij mensen. “Dit is een fascinerend resultaat, maar we moeten dit testen nu bij een groter dier”. Aldus de Amerikaanse onderzoeker Thanh Nguyen.

Gezond kraakbeen is beperkt beschikbaar. Als het afkomstig is van de patiënt zelf, dan ontstaat er een beschadiging op de plaats waar het vandaan komt. Als het van een donor is, zal het immuunsysteem het waarschijnlijk afwijzen. De beste optie is daarom om gezond kraakbeen terug te laten groeien in het beschadigd gewricht zelf. Onderzoekers hebben op dit gebied al van alles geprobeerd. In sommige gevallen slaagden men er in om nieuw kraakbeenweefsel te laten aangroeien. “Dit gedraagt zich echter niet als het originele kraakbeen. Het breekt onder de normale spanning van het gewricht af,” legt Nguyen uit. “Wij hebben nu ontdekt dat elektrische signalen de sleutel zijn tot normale groei van kraakbeen.”

Piëzo-elektriciteit

De bio-ingenieur en zijn team ontwierpen een weefselsteiger van nanovezels en biologisch afbreekbaar polymeer. Dit wordt in het aangetaste gewricht geïmplanteerd. Het nanomateriaal heeft een bijzondere eigenschap die piëzo-elektriciteit wordt genoemd. Wanneer tijdens het bewegen – zoals bij het lopen – wordt geperst, wordt er een zwak maar stabiel elektrisch veld gegenereerd. Dit moedigt cellen aan om uit te groeien tot mechanisch en robuust kraakbeen. “Piëzo-elektriciteit is een fenomeen dat overal in het menselijk lichaam voorkomt. Bot, kraakbeen, collageen, DNA en verschillende eiwitten reageren op piëzo-elektriciteit,” vertelt Thanh Nguyen. “We kiezen dus voor een traditionele klinische benadering om artrose te genezen en zullen het kraakbeenherstel-mechanisme de komende tijd verder onderzoeken.”
Zijn laboratorium wil de dieren die ze straks gaan behandelen minimaal een jaar observeren. Dit om er zeker van te zijn dat het nieuwgevormde kraakbeen van duurzame kwaliteit is. Ook zijn er plannen om de weefselsteiger bij oudere dieren te implanteren. “Jonge dieren genezen gemakkelijker dan oude. Artrose is echter bij mensen een ouderdomsziekte. Als deze nieuwe techniek ook het kraakbeen herstelt bij oudere dieren, dan zou dat het echt een doorbraak in de bio-engineering betekenen.”

Niet alleen in Amerika wordt er onderzoek gedaan naar de afbraak en herstel van kraakbeen. Diverse ziekenhuizen in europa zijn momenteel bezig met een groot praktijkonderzoek naar stamceltherapie. Het UMC in Utrecht experimenteert met kraakbeenweefsel dat met een 3D-printer gemaakt kan worden. Ook is er een miljoen euro subsidie verstrekt voor een onderzoek naar een kraakbeenpleister. Het onderzoek naar de kraakbeenpleister wordt geleid door professor Marcel Kaperien. Dit gaat hij samen met acht andere universiteiten en een groot aantal bedrijven doen. Binnen vijf jaar hoopt hij nieuwe middelen tegen artrose te kunnen gaan testen op patiënten.

Al deze toekomstige behandelmethodes bevinden zich  nog in een onderzoeksfase. De komende jaren moet blijken of al deze technieken ook effectief werken in de praktijk. Maar medische wetenschappers zijn van ding overtuigd: op termijn wordt er een afdoende oplossing gevonden om artrose te stoppen!

Bronvermelding

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220112145042.htm

Eugène Mathijssen – Bewegen zonder pijn, content is medisch gecontroleerd door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong.