Telefoon

06-24 88 22 66

Email

info@attendermassage.nl

Spierkramp in de kuit

Iedereen heeft wel eens een keer kramp in zijn kuit gehad. Je voelt een plotselinge hevige pijn en je kuit voelt hard aan. Maar wat is het nou eigenlijk en nog beter wat kan je er het beste tegen doen.

Oorzaak
Na een fysieke inspanning (overbelasting) kunnen spierkrampen ontstaan, bv hardlopen, veel traplopen, lang in de stad wandelen, berg op en berg af wandelen. Maar ook ’s nachts in rust kan er spierkramp ontstaan. Bij een spierkramp is er een verstoring opgetreden in de bloedtoevoer. Er kan te weinig bloed naar de kuit toekomen waardoor de spier niet goed kan functioneren. Een spier heeft energie nodig (ATP) om goed te kunnen aanspannen, maar ook om te kunnen ontspannen (loslaten).

Vaak zijn spierknopen (triggerpoints) de oorzaak van deze spierkramp. Spierknopen drukken de bloedvaten dicht in de kuit waardoor er dus niet genoeg energie, o.a. zuurstof naar de spier toe kan. Er ontstaat ophopingen van afvalstoffen. Wat resulteert dat de spier nog wel een beetje kan aanspannen, maar niet meer kan loslaten.

Het behandelen van deze spierknopen kan helpen om van de kramp af te komen.

Spieren
De kuit bestaat uit twee belangrijke spieren, de tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius ) en de scholspier
(M. Soleus).

De tweekoppige kuitspier zorgt ervoor dat je de knie kan buigen, je voet kan strekken en de binnenrand van je voet kan optrekken. Je kan spierknopen in deze spier ontwikkelen door zwaar lichamelijke activiteiten uit te voeren waarbij deze kuitspier zich in verlengde positie bevindt, zoals het rennen op een helling of het fietsen met een zware weerstand met een lage zadelstand. Daarnaast kan een lange autorit of het dragen van te strakke sokken ook spierknopen in deze spier veroorzaken. De spierkramp treedt vooral ’s nachts op.

De Scholspier zorgt voornamelijk voor het strekken van de voet en het naar binnen bewegen van de voetzool. Je kan in deze spier spierknopen krijgen door veel op hakken te lopen, lang in auto te rijden en op je buik te slapen. Wanneer je op de buik slaapt, wordt deze spier verkort omdat de voet gestrekt is. Een spierknoop in het bovenste gedeelte van deze spier kan ook pijn in de knieholte geven.

Wat te doen bij kramp
Acuut;

  • Schudden, pak je kuit vast en schud heen en weer. Hiermee haal je de spier uit de kramptoestand. Daarna pas je been stretchen. Ga niet gelijk stretchen zoals je zoveel mensen ziet doen. Hiermee wordt de spier teveel belast. Denk aan een elastiekje wat al strak staat en je gaat er keihard aan trekken/drukken. Het elastiekje zal niet veel meer meegeven. De spier zal eerst moeten loslaten voordat je de spier kan stretchen.

    Lange termijn;
  • Drink voldoende water. Een verstoorde vochtbalans kan een belangrijke oorzaak voor spierkramp zijn.
  • Magnesiumtekort. Dit kan je oplossen door groenten te eten die rijk zijn aan magnesium. Denk aan zwarte bonen, amandelen, noten, pompenpitten, zonnebloempitten, avocado’s, gedroogde vijgen (glutenvrije) kelpnoodles en groene groenten. Hoe groener de groente, hoe meer magnesium erin zit. Ook rauwe cacao, spirulina en hennepzaad zijn een prima idee. Je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding, maar je kan ook (tijdelijk) supplementen nemen om een magnesiumtekort aan te vullen. Magnesium Citraat wordt het beste opgenomen door het lichaam. Raadpleeg altijd eerst je arts voor je start met magnesiumsupplementen.
  • Neem een warme douche (wat heter dan gewoonlijk) en stretch onder de warme straal
  • Een bad met ontzurend epsomzout of zuiveringszout voelt niet alleen goed, het helpt ook tegen verzuring. Ook een sauna of Turks bad kan verlichting geven.

Neem een massagebehandeling om de bloeddoorstroming te stimuleren, afvalstoffen af te voeren en de triggerpoint te verhelpen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing